Dvadeset ideja kako proslaviti Evropski dan jezika

 

                      


Evropski dan jezika se u našoj školi proslavlja već nekoliko godina unazad. Datum je malo nezgodan jer se pada u drugoj polovini septembra, a mi tek u oktobru možemo reći da smo "stali na noge" povodom početka nove školske godine. 

Da bi ovaj dan bio pošteno obeležen, trebalo bi krenuti sa organizovanjem još u avgustu, pre nego što đaci sednu u klupe. 

Prvo pitanje: zašto se uopšte obeležava ovaj dan? 





Pošto sada znamo zašto se ovaj dan uopšte obeležava, evo dvadeset aktivnosti koje se mogu organizovati povodom toga: 


1. Izložba u holu škole sa posterima koje su izradili učenici, ili sa onima koji se mogu naći na zvaničnoj stranici posvećenoj ovom prazniku

Ovde mogu biti postavqeni crteži učenika, izreke na različitim jezicima, zastave raznih zemalja, ili zanimqivosti o jezicima. 


2. Jezičke radionice gde bi učenici osnovne fraze i reči na različitim evropskim jezicima.


3. Jezičke igre i takmičenja mogu biti veoma zanimljiva učenicima, naročito ako se izvode preko KAHOOT ili neke slične platforme. 


4. Kulturni festival gde grupe učenika predstavljaju različite zemlje Evrope kroz hranu, nošnju, muziku i običaje. 


5. Pisanje i recitovanje poezije na različitim jezicima. Učenici bi mogli pisati kraće pesme na jezicima koje poznaju, ili bi nastavnici mogli unapred da pripreme kraće pesmice koje bi učenici naučili. 


6. Takmičenje u izgovaranju brzalica na različitim jezicima. Jedne godine smo imali ovu aktivnost sa mlađim učenicima. Ja sam pronašla nekih dvadesetak brzalica na različitim jezicima, preveli smo ih na srpski, da bi deca znala šta govore, a zatim su ih učenici učili kod kuće i vežbali na časovima engleskog da bi ih kasnije izgovarali pred ostalim učesnicima i posetiocima programa. 


7. Filmski maraton. Naravno, u pitanju su kratki animirani filmovi iz različitih zemalja. Moguće je da učenici sami snimaju kratke filmove a da se to kasnije prikaže na zajedničkoj proslavi. 


8. Jezičke karaoke gde bi se preko projektora  puštali snimci sa youtube kanala i učenici se takmičili u pevanju. Za ovu aktivnost trebalo bi da se učenici unapred opredele koje bi pesme pevali i da ih uvežbaju. Bilo bi još zanimljivije kada bi jedna grupa učenika birala pesmu koju će pevati protivnička ekipa. 


9. Čitanje bajki i priča iz različitih zemalja Evrope. 


10. Kulinarske radionice gde učenici pripremaju jednostavna jela iz zemalja Evrope. 


11. Jezička olimpijada, takmičenje u raznim jezičkim zadacima i aktivnostima. 


12. Pozorišne predstave. Izvođenje kratkih skečeva na različitim jezicima. 


13. Rad na prevodima. Učenici u grupama prevode kraće tekstove sa i na jezike koje uče u školi. 


14. Muzičke radionice. Učenici mogu pevati razne pesme na jezicima koje sami izaberu. Mi smo jedne godine organizovali pevanje različitih verzija pesmice " Frere Jacques" na srpskom, engleskom, francuskom i ruskom jeziku. Ovde možete naći nekoliko verzija ove pesme. 


15. Digitalni projekti. Predstavljanje prezentacija učenika o različitim jezicima i kulturama. 


16. Književni klub. Razgovor o knjigama i pričama sa različitih jezičkih područja. 


17. Video susreti sa učenicima iz drugih zemalja. Ja sam pre nekoliko godina praktikovala da svake sedmice imamo skype susret sa nekim razredom sa drugog kraja sveta. Obično učenici nisu znala iz koje zemlje je druga grupa učenika, pa je trebalo da postavljanjem pitanja naizmenično otkriju odakle su drugi učenici. To je bilo neverovatno iskustvo o kojem moji učenici rado govore. Ja sam to organizovala preko Microsoft platforme. Ne znam da li ta stranica još uvek postoji, ali na FACEBOOK postoji grupa Mystery Skype/Skype in the classroom preko koje se nastavnici mogu povezati sa kolegama iz celog sveta. 


18. Započeti zajednički projekat preko eTwinning platforme. Ukoliko niste upoznati sa ovom platformom, krajnje je vreme da to uradite. Preko nje se možete povezati sa edukatorima iz čitave Evrope pa i šire, i sa njima raditi na različitim projektima. Projekat možete kreirati sami ili se priključiti nekom koji je ponuđen na platformi. Obično ima različitih projekata vezanih za proslavu Dana jezika. 


19. Intervju sa strancima. Ukoliko u vašem okruženju živi neki stranac, možete ga pozvati u goste u vašu školu. To bi bila odlična prilika da učenici upotrebe svoje znanje stranog jezika. Ili možete pozvati nekog stranca koji se može javiti i putem video poziva koji se može prenositi putem projektora na video bim.


20. Izrada logoa ili maskote proslave Evropskog dana jezika u školi. ovaj logo/maskota može biti dizajniran putem neke aplikacije ili na času likovne kulture učenici mogu crtati i bojiti. Kasnije se može organizovati takmičenje za najlepši logo/maskotu i izložba crteža u holu škole.

Коментари